Trädgårdsbesök hos Kerstin och Lennart Holmgren i Gnesta

En strålande eftermiddag i vårens tid besökte vi en paradisisk vårblommande trädgård. Kerstin och Lennart har odlat den sedan 1970-talet och den har bytt många skepnader under åren. Nu är den en finsmakarträdgård med både vackra och sällsynta rariteter såsom olika magnolior och olvon tillsammans med många vackra tulpaner, sippor och andra lökväxter.

Besök av Farbror Grön i Trosa

I mitten av mars fick vi besök av Farbror Grön, Johannes Wätterbäck, i Tomtaklintskolans aula i Trosa. En strålande vårvinterdag hade femtitalet besökare sökts sig in i den mörka aulan för att lyssna på hur Farbror Grön odlar sina tre olika trädgårdar, Skogsträdgården, Takträdgården och Tillsammansodlingen. Dessutom odlar han och hans familj, som också är mycket delaktiga i odlandet, inomhus. Där växer så här års förutom alla slags gröna blad också tomater och fönstergurkor att äta innan utomhusodlingarna i växthus och på friland börjat ge skörd.

Trädgårdssällskapets nya ordförande, Eva Skansgård, presenterade Farbror Grön som berättade om hur han börjat odla som femåring i sin mammas trädgård.

Många sorters tomater och chili är några av Farbror Gröns favoritgrödor

Vi fick många inspirerande tips på hur vi ska komma igång med odlandet redan nu eftersom Sverige inte bara har en säsong som kan odlas, utan ytterligare två , vår och höst, där det går att få fram fina skördar inomhus under växtlampor, något senare i växthus och tunnlar samt naturligtvis ute under sommaren och tidig höst för att senare på hösten skörda sådant som såtts under juli, augusti.

Två av Farbror Gröns odlingsplatser

Vi fick också tips på bra sätt att ta hand om skörden och förslag på hur man gerillaodlar vallmo bland grönsakerna för att det är så vackert. Under pausen fick vi smaka på Chilidip med majschips och ta vallmofrö till egna odlingar av den lilafärgade vallmoblomman. Det ska bli underbart att så dem senare i vår.

Besök i Edward Anderssons växthus den 3:e februari

En mycket kall lördagsförmiddag i början av februari reste vi till Edward Anderssons växthus i Bergianska trädgården strax norr om Stockholm. Det var annorlunda att mötas av ljuset och blommorna i växthuset när vi parkerat bilarna och tagit oss in i växthuset.

Växthuset byggdes under första hälften av 1990-talet efter ca 25 års förberedelser och innehåller flera olika rum varav de flesta rymmer växter från medelhavsklimat. Vi fick en guidad visning av en av växthusets kunniga guider som också kunde husets historia. Det började byggas på 1980-talet och pengarna som det byggdes för kommer från ett testamente från 1936. Växthuset är på 3000 kvm totalt och har visningsträdgårdar på 1600 kvm.

Vi fick se de flesta blommande medelhavsväxter, såsom citronträd, kamelior, pelargoner, bougainvillea och dessutom Rosenmyrten som var väldigt vacker. Det var en annorlunda upplevelse med snön och kylan utanför och vi avslutade vårt besök med lunch i intilliggande restaurangen. Ett härligt inspirerande besök inför den vår vi fortfarande väntar på..

Text och bild: Marianne Cederwall